Ugrás a fő tartalomra

" Oohh hát én ezt eddig is tudtam" - avagy milyen volt az én előbújásom

Október 11, Előbújás napja, vagy angolul Comming Out Day. Mit is jelent ez a kifejezés és mi a célja? Ezeket a kérdéseket tettem fel saját magamnak akkor, amikor először hallottam ezt a kifejezést. Elég hamar sikerült megfejteni az értelmét. Előbújás, tehát akkor én, mint LMBTQ csoport tagja, vagy szűkebb megnevezéssel leszbikus egyén, elmondom a családomnak, barátaimnak, hogy a saját nememhez vonzódom, és felvállalom a közösség előtt, ezzel bátorítva másokat is a hasonló cselekedetekre, vagy önmaguk elfogadására.A legelső kapcsolatom az előbújással véletlenül alakult ki. Amolyan muszáj előbújj, mert más választásod nincs kinézete volt. Őszintén szólva fogalmam se volt, hogy hogyan kell kezelni, vagy mit kell tenni amikor valaki rájön, hogy leszbikus vagyok, és ezt simán a szemembe mondja. Sose beszéltem még erről senkinek, így amikor szembesítettek a ténnyel, azt sem tudtam most hogyan kellene erre reagálnom. A reakcióm kimerült abban, hogy hát igen, ez van, leszbikus vagyok. Erre jön a válasz:
Ohh hát én ezt eddig is tudtam, semmi újdonság nincs benne.
 Ilyenkor elgondolkodik az ember, lepörög előtte az egész elmúlt élete és cselekedetei. Vajon mikor mondtam, vagy tettem valami olyant, ami utalhatott arra, hogy leszbikus vagyok? Ki jött még erre rá? Hogyan fognak ezek után rám nézni? Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem, fiatalabb korban még, és sokkal kevesebb tapasztalattal. Viszont ebből az esetből tanulva sikerült levonnom a megfelelő következtetéseket.
  1. Ne foglalkozzak azzal, hogy ki mit gondol rólam.
  2. Nem felelhetek meg mindenkinek, mindig lesznek olyanok, akik nem kedvelnek majd.
Az életben sokszor történik olyan, hogy valakinek nem tetszik a véleményünk, vagy épp az, akik vagyunk. Ezt el kell fogadnunk, és azt, hogy lesz, aki nehezebben tudja elfogadni, hogy valaki a saját neméhez vonzódik. Mindannyian különbözőek vagyunk, és akik igazán szeretnek azok akkor is megpróbálnak elfogadni minket ha egy kicsit nehezebben megy. Ezek az emberek a legfontosabbak, akik mellettünk állnak. Azok, akik rossz szemmel néznek ránk, amiatt akik vagyunk, vagy nem fogadják el, az nem a mi hibánk. Sajnos sokáig nem így gondoltam én sem, de lassanként sikerült ez elfogadnom nekem is.

Én saját tapasztalatból elmondhatom, hogy annál jobb érzés nincs, amikor valaki azt mondja nekünk, hogy igen, lehet, hogy a nőkhöz vonzódsz, de mi elfogadunk olyannak aki vagy. Ezt az érzést viszont csak akkor fogjuk érezni, ha előbújunk, a barátainknak, a családunknak, vagy csupán annak a személynek, akiben a legjobban megbízunk. Az életünk gazdagabb lesz ezáltal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ahová a király is egyedül jár, avagy WC marketing az olaszoknál

Adott egy szálláshely, és egy probléma, méghozzá a hogyan tűnjünk ki a többi közül probléma. Egy olasz fogadó megtalálta a tökéletes megoldást, válasszuk külön a melegeket a WC szimbólumon a nők és a férfiak közül és üssük ki a biztosítékot ezzel a melegjogi aktivistáknál.A táblán jól látható módon a tipikus rózsaszín női és kék férfi jelzésen kívül mellé helyeztek egy félig rózsaszín, félig kék meleg szimbólumot. A tulajdonos elmondása szerint a szimbólum, amelyet az előző tulajdonos helyezett fel, le volt takarva, ám valaki úgy döntött, hogy láthatóvá teszi.

Ekkor elgondolkodtam...vajon miért akar valaki ilyent tenni? Lehetséges variánsok:

1. Homofóbia. A legelső dolog, ami az embernek eszébe jut ebben az esetben, az lenne, hogy homofób szándék vezérelte. Az emberek különbözőek, és mind különböző módon látják a világot. Van, aki olyannyira különbözően, hogy kutya kötelességének érzi kinyilvánítani, hogy ő bizony azok táborát erősíti, akik szerint a melegek elfajzott, Szíriuszról jö…

Filmajánló - meleg filmek 2017-ből

Valljuk be őszintén ki ne szeretett volna életében legalább egyszer beülni egy moziba, vagy annak hiányában a saját kis kényelmes kanapéján ülve megnézni egy jó filmet. Ha már meguntuk a régi klasszikusnak számító jól ismert meleg filmeket, akkor válogathatunk az alábbi összeállításból, amely 5 meleg témájú filmet tartalmaz 2017-ből.

1. After Louie


A Vincent Gagliostro rendezésében készült filmdráma, az 50-es éveiben járó Sam (Alan Cumming) tapasztalatain keresztül tárja fel a homoszexuális emberek nehézségekkel teli életét, amelyek átszőtték a főszereplőnk életét. Az AIDS aktivista Sam, aki túl sokszor tapasztalta meg az elmúlás fájdalmait, váratlanul találkozik egy fiatalabb férfival. Braeden (Zachary Booth)  által olyan helyzetbe kerül, amely során lehetősége nyílik megérteni a fiatalabb generáció életvitelét, és párhuzamba állítani azt a saját élettapasztalataival.

2. Before the FallByrum Geisler filmje újraértelmezi Jane Austen Büszkeség és Balítélet című könyvét. A melegséggel f…

Filmajánló - Carmilla websorozat

Én személy szerint nem vagyok túlzottan youtube rajongó. Ritkán szoktam videókat nézni, websorozatokat meg főleg nem. Egy barátom ajánlására gondoltam, hogy teszek egy próbát a Carmilla című websorozattal, úgyis szeretek új dolgokat kipróbálni. A sorozat alapját J. Sheridan Le Fanu novellája képezi, amely 1871-ben jelent meg Carmilla címmel.


Első benyomásként az tűnt fel, hogy elég rövidek a részek. Na, most komolyan... ennyi idő alatt vajon mit lehet bemutatni hogy élvezhető legyen a rész és én, mint lehetséges új néző, az elkövetkező részeket is meg akarjam nézni. Túltettem tehát magam azon, hogy a részek hossza az elején a 6 percet sem érik el, és elkezdtem az eseményekre fókuszálni.

A történet szerint adott egy egyetemi hallgató, Laura Hollis (Elise Bauman), akinek egyik napról a másikra eltűnik a szobatársa, és a helyébe beköltözik az enyhén fura Carmilla Karnstein (Natasha Negovanlis).Itt kezdődik a történet, ugyanis az eltűnt szobatársat meg kellene találni, hiszen minden vala…